ODIHNĂ




Dacă vrei să beneficiezi la maxim de programul tău de antrenamente, trebuie să ştii să echilibrezi activităţile fizice cu perioadele de repaus. Activităţile fizice provoacă o doză de stres asupra organismului (într-un mod bun), iar perioadele de recuperare de la acest stres permit organismului să se adapteze și să devină mai puternic. Dacă nu îi dai voie să se recupereze corect, corpul nu se va putea adapta și nu vei obține rezultatele dorite.

Când desfăşori antrenamentele, multe dintre sistemele din corp sunt perturbate pentru a face față efortului, iar în timpul recuperării corpul acționează pentru a readuce totul la starea de echilibru. Dacă recuperarea este adecvată, corpul se va adapta și îţi va permite apoi să te antrenezi mai bine.

În timpul somnului, atunci când corpul intră în faza de reconstruire, nivelurile de cortizol și adrenalină scad. Acest lucru îi permite organismului să se reînnoiască, să se repare și să reconstruiască. Frecvența cardiacă și tensiunea arterială scad, astfel încât sistemul cardiovascular să se poată odihni.

Fără suficient somn, capacitatea creierului de a funcționa scade rapid având un impact negativ asupra concentrării, a coordonării și a învăţării de noi abilități. Nivelurile de motivație sunt, de asemenea, la cel mai ridicat nivel atunci când corpul este odihnit, iar mintea se poate concentra.

Atunci când dormi, corpul eliberează melatonină, care acționează ca o gardă de corp în timpul nopții. Acesta este un puternic antioxidant care eliberează în mod natural radicalii liberi ce protejează corpul de stresul oxidativ. De asemenea, în timpul somnului, mușchii iau o binemeritată pauză și se pot relaxa. De fapt, în timpul somnului REM, atunci când au loc mişcările rapide şi aleatorii ale ochilor, musculatura devine paralizată, această stare fiind una de atonie completă a mușchilor scheletici și are loc deoarece impulsurile cerebrale care controlează activitatea musculară devin suprimate.

Pe măsură ce dormi, cortizolul și adrenalina scad, în timp ce hormonii de creștere sunt eliberați pentru a stimula procesul de reparație celulară, permițând mușchilor să se refacă și să crească în urma exercițiilor fizice și a activităților zilnice. Trebuie luat în considerare faptul că privarea de somn determină creșterea nivelului de hormoni de stres, cortizolul, și scăderea hormonului de creștere, ceea ce limitează reparația și vindecarea și ărește riscul de accidentare. Acordă-ţi timp pentru a te odihni după antrenamente şi vei avea rezultate din ce în ce mai bune!

Referinţe:

  1. https://www.huffpost.com/entry/signs-of-systemic-toxin-a_b_1214624
  2. https://www.getthegloss.com/article/the-best-ways-to-recover-after-intense-exercise
  3. https://www.telegraph.co.uk/health-fitness/body/recover-strenuous-exercise/