MASAJUL
Parte din rutina ta de recuperare după un antrenament greu ar putea fi masajul. Acest lucru poate duce la reducerea inflamaţiei şi scurtează timpul de recuperare prin accelerarea refacerii celulelor. Dar lucrul de care trebuie să ţii cont este acela că terapia prin masaj trebuie să aibă loc cât mai repede posibil după terminarea exerciţiilor fizice, iar tipul masajului trebuie să fie unul adecvat pentru nevoile corpului tău.

Ca să te refaci rapid şi să fii pregătit pentru pentru următorul antrenament, mușchii au nevoie de oxigen pentru a favoriza reconstrucţia celulară. Un masaj post-antrenament grăbește acest proces prin punerea sângelui în circulaţie, lucru care duce la recuperarea mușchilor. De asemenea, încălzirea muşchilor prin masaj duce la relaxarea mai rapidă după antrenament.

Trebuie luat în calcul faptul că în timpul antrenamentelor țesuturile din corp se deteriorează, iar celulele albe din sânge din apropierea zonei ajută la protejarea țesutului de alte daune sau infecții. Acest lucru duce la inflamaţii, o reacție absolut firească de protecție. Dar o prea mare inflamație sau o direcție greșită a inflamației pot cauza rigiditate musculară sau probleme mai grave. Aceste probleme pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor, însă recomandarea specialiştilor este aceea de a încerca un masaj post-antrenament pentru a ajuta corpul să reducă inflamaţia.

Atunci când inflamația este redusă, iar circulația sângelui prin corp este la parametri optimi, ar trebui să simţi şi calmarea eventualelor dureri. Masajul te va ajuta să te relaxezi, să îţi crești mobilitatea și, în general, să te simți mai bine. Motivul este că masajul eliberează serotonină în creier, care este substanța chimică ce te ajută să ai o dispoziție mai bună.

În plus, un masaj relaxant după antrenament îţi poate oferi, de fapt, mai multă energie. Odată ce muşchii primesc mai mult oxigen, automat creşte energia şi rezistenţa. Iar acesta este unul dintre motivele pentru care masajul post-antrenament este atât de benefic pentru corpul tău. Nu numai că te va ajuta să te recuperezi mai repede, dar îţi va da senzaţia că vrei să te reapuci imediat de exerciţii fizice.

Dacă ai deja un plan bine stabilit de antrenamente, ar trebui să incluzi în el şi sesiunile de masaj post-antrenament. Cu ajutorul acestor proceduri îți vei îmbunătăţi circulația, ceea ce îți va îmbunătăți starea de sănătate, pielea ta va arăta mai bine, iar rezistența ta va fi una din ce în ce mai bună. Asta va duce, per total, la rezultatele pe care ţi le doreşti.

Referinţe:

  1. https://www.puregym.com/blog/health/is-it-best-to-get-a-massage-before-or-after-a-workout/
  2. https://www.verywellfit.com/massage-after-exercise-may-speed-muscle-recovery-3436572
  3. https://www.completebody.com/post-workout-massage
  4. https://www.myotherapycollege.com/benefits-massage-exercising/
  5. https://www.webmd.com/fitness-exercise/features/sore-muscles-after-workout