CALORII LICHIDE




Dacă eşti o persoană activă, atunci ai nevoie de lichide pentru a-ţi satisface două nevoi esențiale: hidratarea şi îmbunătăţirea aportului nutriţional. Dar, spre marea surprindere a oamenilor, chiar şi băuturile conţin calorii - de la băuturile răcoritoare, la sucurile de fructe, băuturile energizante şi băuturile alcoolice. Modul în care sunt digerate caloriile lichide va fi în mare măsură determinat de descompunerea macronutrienților sursei.

Cel mai des consumate calorii lichide sunt constituite din părți mari de carbohidrați (zahăr). Indiferent dacă conţin zahăr adăugat sau zahăr natural, deoarece nu conţin fibre, băuturile vor fi digerate rapid ducând la creştearea glicemiei şi oferind în același timp o senzaţie de sațietate minimă. Spre deosebire de acestea, alimentele care conţin carbohidrați solizi, datorită fibrelor, vor fi mai săţioase dar, în acelaşi timp, vor duce la încetinirea procesului digestiv, permițând o reglare mai bună a zahărului din sânge.

Primul lucru de care trebuie să ţinem cont este acela că lichidele sunt esenţiale atunci când vine vorba de sport. O hidratare corespunzătoare ajută la îmbunătățirea performanțelor, previne oboseala şi protejează corpul împotriva supraîncălzirii. Studiile au demonstrat că, deși apa este o alegere bună atunci când vine vorba de hidratare, în funcție de intensitatea şi durata antrenamentului, este posibil să avem nevoie de niște băuturi care conţin carbohidrați și electroliți.

Pregătirea intensivă necesită o alimentaţie şi o hidratare corespunzătoare. Tocmai de aceea, dacă vrei să îţi creşti aportul de energie şi să îţi construieşti masa musculară, atunci caloriile lichide pot fi o sursă substanțială de energie, care oferă o gamă de nutrienți ce vor fi consumaţi rapid de către corp. Mai mult, şansele ca acestea să provoace disconfort gastro-intestinal este mai mic decât în cazul alimentelor solide. O combinație sănătoasă recomandată de specialişti ar fi de 50-75 grame de carbohidrați și 15-20 grame proteine.

Atenţie la consumul de alcool! Transpiraţia plus consumul de alcool duce la deshidratare, iar acest lucru nu este recomandat în cazul atleţilor. Atunci când faci sport corpul trebuie să fie hidratat pentru a menține fluxul de sânge prin corp, lucru esențial pentru circulația oxigenului și a substanțelor nutritive în mușchi. Mai mult, atunci când metabolizează sau descompune alcoolul, ficatul nu poate produce atât de mult glucoză, ceea ce va duce la un nivel scăzut de zahăr în sânge. Exercițiile fizice necesită niveluri ridicate de zahăr pentru a oferi energia necesară desfăşurării antrenamentelor. Dacă ficatul tău nu poate produce suficientă glucoză, performanțele tale vor fi afectate negativ.

Cu toate astea, anumite tipuri de alcool, consumate în cantităţi moderate, ar putea fi benefice sportivilor. Spre exemplu, vinul roșu conține un produs chimic cunoscut sub numele de resveratrol care duce la reducerea tensiunii arteriale și, în consecință, ajută la protejarea sistemul cardiovascular.

Referinţe:

  1. https://www.livescience.com/38694-keeping-calories-from-juice-in-check.html
  2. http://blog.insidetracker.com/how-does-alcohol-affect-your-athletic-performance
  3. https://blog.xtrawine.com/en/reasons-why-athletes-should-drink-wine/
  4. https://www.outsideonline.com/1805171/drink-wine-makes-athletes-stronger